Thursday, July 21, 2011

1 MALAYSIA HEALTHY KIDS


korang dah pernah dengar tak tentang program nih???? kalau nak tau, korang bleh baca kat sini k...baca tau...
aku dah tengok hari tu anak2 buah aku nih g latihan untk program nih... bagus, sebab ajar anak bersosial... tapi apa yang tak bagus, ramai sangat... campur plak tu.. dari 4 hingga 12 tahun... tak relaven langsung... aku tengok pon macam tak puas hati... ya la anak buah aku yang darjah 3 tu leh lah join xtvt and enjoy habis... sebab majoriti umur baya dia... yang anak buah aku 6 tahun tu.. tengok aja.. nak join takut.. ya la abg2 and kakak ramai... besar2 and tinggi2 plak tuh... adoi... cian dia...

bagi aku program macam nih baik, bagus... tapi diorang kenalah pandai2 susun and atur... bahagikan ikut umur... kalau 12 tahun, kena main ngan 6 tahun, macamna??? yang 12 tahun plak budak laki yang tinggi dan dah garau suaranya... ha x ke jadi macam main kat sekolah tadika??? 

lagi satu aku x puas hati ngan instruktur dia... ben**p tahap apa jer... bleh deal ngan budak tadika macam deal ngan budak darjah 6... tolonglah... darjah 6 bukan 6 tahun... agak2 la kan??? diorang perlukan kata2 yang lebih memberangsang... bukan arahan terjerit2 bagai... tu la aku kata, bukan senang nak didik kanak-kanak yang kecil nih... kena lebih kreatif dan punya banyak idea... korang jaga adik2 kat umah 2/3 org.. tapi kat sekolah lebih dari 10 orang... kena lah kreatif...

masa aku g tengok diorang punya latihan tuh... memang banyak la aktiviti x jadi... buat mainan untuk orang tua.. diorang suh budak2 kecik buat... bajet la makcik2 oiii... bola besar.. budak2 tuh nak tahan bola pon tak mampu... bagi la yang berpadanan.. adoi... aku geleng kepala ja tengok... cikgu2 dia macam syok sendiri... nak ajar budak2 tentang kesihatan... apa kena lak kawad??? ooo kawad tu senaman.. aku betul2 tak faham apa yang merapu dan mengarutnya sesi pembelajaran anak2 buah aku masa tuh... dari terus aku sakit mata.. terus masuk keta, layan lagu kat sinar fm.. lagi best... huhuhu....

p/s: program tuh sebenarnya ada matlamat yang baik... tapi pengurusan diorang agak bercelaru... diorang sepatutnya kena ada and bincang ngan guru sekolah, pihak pegawai kesihatan, guru tadika and pihak2 lain yang terlibat seperti ibu bapa... buat aktiviti yang bersesuaian ikut umur dan tahap budak2 tuh.... uji dari fizikal, emosi dan mental... baru matlamat tercapai untuk semua... penting ooo... kepakaran bidang awal kanak-kanak... korang da baca x tentang keluhan aku tu??? pergi sini k...
ok lah... thanks for reading friends.. love u all 

1 comment:

Abang Stalker said...

bgs tuk perkembangan minda dan juga pergaulan kanak2.tp yg x bgsnya bila pengurusan x ckup mantap.mn la bole campurkn sume2 xikut umur...


sgguhpun diorg bdk2,fizikal ttp berbeza kn.xpe la..next time bg cdgn kt depa srh bt part by part la ikut umur.kesian yg kck2..