Thursday, November 10, 2011

KASIH SAYANG ITU MAHAL

ASSALAMMUALAIKUM

kepada semua sahabat2 blogger atau pon tidak yang masih selalu berkunjung ke blog nih.. THANKS...
x ada ungkapan lain yang bisa saya ungkapkan lagi... hanya TERIMA KASIH.... 

sunyi seminggu lagi... ya lah... balik bertemu keluarga yang hanya beberapa hari... x kan nak dok depan laptop 24 jam kan??? ini semua sampingan yang mungkin diutamakan pada waktu2 tertentu.. tapi tidak menandingi perkara yang lebih utama... kan??? 

manusia itu sering terleka dengan kenikmatan dunia... dan aku jua sama... kalau aku ber-on9 di rumah... bermakna kualiti time dengan keluarga tu hilang lah... sebab aku akan duduk depan laptop 24 jam... mencari idea.. update dan buat auto post... baca blog rakan2 lain.. dan seterusnya... jadi aku ambil keputusan bercuti tanpa broadband atau apa2 jenis benda yang boleh membuatkan aku masuk blog... heheh... sebab aku nak spend masa ngan family.. layan anak buah, dan berbual2 nagan mak n abah... masa itu emas..
dan saat itu berlian... tika itu lah waktu yang paling beharga dan bahagia... jujur aku cakap...

aku seronok sangat layan keletah anak2 buah aku... maka aku lebih rapat... lebih mesra dan lebih banyak masa bermain dengan mereka... kata orang 'MAK SU' selalunya memang agak childishkan??? akan lebih rapat dengan anak2 buah... yer ke??? dan aku rasa ya... mungkin aku pelajar jurusan awal kanak-kanak... membuatkan aku sangat suka dunia mereka.. mungkin juga jiwa aku rapat dengan dunia mereka.. atau mungkin juga itulah dunia aku... heheh.. ntah la...

apa yang seronok melayan kanak-kanak???... layan mereka membahagiakan... menyeronokkan... dan menenangkan... kanak-kanak itu permata, berlian... dan hadiah untuk setiap ibu bapa... jadi hargailah permata yang telah di anugerahkan... itulah naluri wanita... biarpon aku masih sendiri.. masih solo.. masih seorang... namun aku suka pada kehadiran anak-anak... ia membahagiakan...

walau sekadar melihat anak buah... yang mula2 aku jumpa sangat kecil... hanya tahu menangis dn tidur.. kemudian minum susu.. nak dukung pon lembut lagi... kemudian dia dah pandai menjerit2 dan ketawa... dah pandai menoleh bila kita panggil nama dia... kemudian dia dah pandai meniarap.. menyusur... bergolek-golek... comelnya anak ini... dan berjumpa lagi dia dah merangkak... dan melihat dia menonggeng untuk bangun bertatih... ya Allah... comelnya anak kecil ini... x putus asa... malah lebih mencuit hati, dia meniru semua aksi kita.. dan membunyikan suara mengajuk bunyi suara kita... sangat bahagia... 

anak itu sebutir permata... yang sangat mahal dan mencuit hati ibu bapa... kenapa bila dewasa, anak2 ini jarang mengenangkan kembali perasaan ibu dan bapa mereka... hurm... aku mula memahami erti kasih sayang dan naluri ibu... kisah hati ayah... tapi aku juga kadang2 terbabas dari lebih memahami keinginan hati mereka untuk buat mereka lebih bahagia... semoga Allah memberi rahmat dan keberkatan kepada kedua ibu bapa ku... bahagiakanlah mereka... dan berikanlah mereka kasih sayang seperti mana yang telah mereka beri pada ku sejak kecil lagi... aminn..~~~




10 comments:

Dylla Abas said...

kebahagiaan itu bila kita dekatkan diri dengan Allah dan mendengar gelak tawa ibu bapa serta seluruh ahli keluarga kita

moga seluruh ibu bapa di dunia ini akan sentiasa dirahmati oleh-Nya...aamin :)

emy|farid said...

sayang anak buah jugak. boleh mengalir airmata kalau rindukan diorg

3no gr33ny said...

tiadalah yang penting selain keluarga..
mak su lebih rapat dengan ank buah eah?? hamba tak perasan plak..hihi..sebab hamba juga seorang ciksu

budak penjara said...

ala comeynya dak pakai bedak sejuk tu..hehe

cik pika said...

huhuh.. taw xpe.. dok umah spend time betol2 ngn fmily.. pasni nk blik perlis da.. :D dok umah ni pon asyik layan adik angkat yg slalo dtg umah.. rndu je bler die xde.. :D

~CAHAYA~ said...

terasa nk jd bayi semula...dunia mrk memg indah...

QueeN TerataI said...

keluarga adalah segala2nya

Mohamadazhan.com said...

selalu harap kebahagiaan tetapi manusia selalu lupa tentang tuntutan...

yusuflaili said...

Salam;
tak bermakna sesebuah keluaga andainya tiada cahaya mata,harta benda bertimbun2 tak membahagiakan kita melainkan kehadiran anak2.

iMBobo said...

comelnye adik ni :)