Monday, August 1, 2011

BAZAR RAMADHAN

assalamualaikum korang semua.... huhu... semoga masih mahu membaca entri di blog picisan ini... 
ok, tadi aku g bazar ramadhan awal... kul 5 aku pergi... tapi kul 5 pon dah ramai orang... hurm... aku bawa Rm10 dalam tangan... aku takut memboros...

tapi serius... memang dugaan... aku tengok semua benda sedap... fuhhh.. itu teringin, ini teringin kat sana teringin kat situ teringin... bak kata orang, semua aku teringin la.. kalah orang mengandung punya mengidam... hahahah... tapi dari depan bazar ramadhan tu aku masuk cool ja... jalan sorang2... aku g ngan nenak aku... tapi dia x larat jalan so tunggu la aku kat dalam keta.... 

huhu... keta aku dah ok... hari tu g hantar kedai.. tukar brek dua2 belah... RM70 jer... syukurlah... duit boleh dicari, nyawa tiada ganti.. namun Allah jua penentu segalanya...

ok, berbalik pada bazar ramadhan... dalam hati aku masa berjalan tu.. cuma main dadu jer... hahahah.. sebab aku nih kesian tengok orang meniaga... aku dulu pernah tolong ayah aku meniaga kat bazar ramadhan... aku tolong tengok jer... sebab masa tu aku tak reti kira duit... jadi aku tahu la perasaan mereka... serba salah bila tengok ada orang yang meniaga tu tengok aku jalan.. may be dia cakap dalam hati, "mai la adik singgah beli sini" kan??? muka diorang pon letih jer... bukan senang nak senangkan??? aku pon buka orang kaya... jadi aku berjalan sambil main dadu, sambil bajet duit... 

mula2 aku terpandang orang jual kuih, yang mana da ramai, aku x pandang... ya mungkin sedap, tapi aku ni malas juga nak berebut ke, berasak ke... so, yang kosong tu aku jadikan pilihan... aku g beli agar-agar dan puding... masa tu, akak tu ada sorang pelanggan... sedap tengok puding warna warni n agar-agar hijau... dan bila berbuka memang sedap...
pastu aku g beli air jagung.. cukup rasa and manis... pastu aku beli bihun singapore... sedap plak terbau dia goreng... hahahah... adoi memang mencabar betul la... beli la... bila berbuka n makan... memang sedap la... huhu... last sekali aku nak beli lauk... serius ramai orang jual lauk, dan memang bayak kedai lauk x ramai pelanggan... mungkin orang banyak yang masak sendiri... aku memilih untuk beli, mengenangkan hanya aku ngan nenek aku jer nak makan, sikit pon ok.. bajet rm3 jer... ok.. baling dadu... 

dan jatuh la pada satu gerai ni... ada makcik tu and anak dia... aku tengok muka pon kesian... sebenarnya aku da terlajak... tapi aku undur balik 2 langkah... and tengok la lauk dia... aku pon beli kerabu timun kerisik Rm1 dan pajeri terung RM2... bila aku makan nasi tadi... yer sedap gak lauk itu.. Alhamdulillah... jadi esok kalau rajin aku pergi lagi bazar ramadhan... kalau x rajin... aku x pergi la... makan jer apa yang ada... huhuhu...

p/s::: dugaan yang sangat berat sebenarnya berada diantara makanan-makanan yang banyak... jadi pandailah berbelanja dan jangan membazir... Alhamdulillah semua yang aku beli tadi habis... x la banyak sangat... puding 4 hiris, agar2 hijau 5 hiris, bihun satu bungkus, air jagung dan lauk RM3... semua RM10... huhu... mari kita jauhi amalan membazir dibulan Ramadhan k...:) salam ramadhan...

11 comments:

Ummi said...

arini berbuka beli lauk kat bazar...sgt tak puas hati sebab mahal..huhu~ esok nak masak sendiri lah...

ZWAN SABRI said...

Syukurla keta tu dah okay.. btw, samala kita, kadang2 tu bukan nak boros tapi sbb nak tolong peniaga yang berniaga.. ;)

Lea IsNaw! said...

ingat bulan pose boleh berjimat sebab tak yak beli lunch, minum petang
tp bila nak beli juadah berbuka
melebihi harga beli lunch+minum petang kan...

[sutera kasih] said...

nasib baiklah nak pegi pazaar jauh, jd dpt mengelakkan diri drpd membazir, sebab kalo dh tgk mknn, rasa nk beli smua kan huhu

merahitujambu said...

salam ramadhan..dh pkr nak buka apa rini?heee..

HH said...

Salam, stategi yang bagus... dapat elak dari membazir :)

mawarseri said...

wahhhhhhh...baca citer mcm ni mmg seronok....dok terbayang2 je la bazar Ramadhan...dah 2 tahun x dapat pie...uwaaa...tapi mmg byk jimat..hihi

meaw said...

ehemmmm,selamat berpuasa ye ^____^

cik pip said...

seronok pergi bazar.jom tgk pemenang : Gosip Hangat Pemenang Yuna aka Unna

Pak Pis said...

kalo iman tak kuat memang tergadai la duit kite hehehe...Pak pis melepak kat gerai Baza member Pak pis...pak pis belagak cool...Nak balik pon takut kang kengkawan Drop kate nak balik sebab nak makan hik hik hik

Khairol Ikhwan said...

miahaha ... rm10 semua nyer...
akhirnya, habis tak makanan tu suma? =P ..

sama la,, kalau di kampus dulu, asik beli ikut tekak jer,,, last2 x habis pun..

teringat sorang member ni,, dia beli nasi + lauk jer... sebab ape?.. dia taw kawan2 dia suma beli extra .. hehehe,,, bijak giler..

btw, ape tu kerabu timun kerisik dan pajeri terung??