Wednesday, July 20, 2011

tulis guna akal bukan emosi

assalam dan selamt sejahtera semua:::

terima kasih sudi datang membaca di blog picisan istana biru nih... saya nak berkongsi sedikit rasa yang saya rasa takpuas hati apabila terbaca kata2 nih.. "tulis guna akai bukan emosi"... yes... apa2 perkara kita kena tepuk dada tanya iman... benar... jangan ikutkan hati mati, rasa binasa tapi ikutlah iman maka kita akan bertemu jawapannya... adakah saya meninggalkan akal??? akal adalah sesuatu yang sering kita guna... sama  macam memori di laptop... di situlah akan berlakunya segala kawalan... jadi bukankah emosi itu jua dari akal??? dia tu kena belajar kecerdasan emosi.. baru tahu yang emosi juga penting sebenarnya.

kenapa saya rasa x best ngan ayat di atas??? sebab saya rasa orang yang menuturkannya tu nak bajet bagus... ya saya suka perkataaan BAJET... kenapa??? ntahla... lagipon saya yakin ramai blogger yang buat blog adalah atas dasar ingin berkongsi rasa... dan kalau saya baca... saya suka entri yang membawa saya bersama emosi penulis.. macam novel... tapi adakah novelis tak menggunakan akal??? mmm... 

blog merupakan penulisan jurnal penulis tu secara harian.. apa yang dijadikan pandangan... jadi x salah jika dia nak menulis guna emosi... CUMA... kenalah berpada2... emosi ada bermacam2.. ada positif, ada negatif... penulisan ilmiah banyak boleh kita dapati.. kat library.. paper and majalah.. namun penulisan yang berjiwa atau emosi tu lah yang susah kita dapati... alang2 dah mengenali blogger2.. kenapa mesti kita halang mereka keluarkan emosi mereka... tak semua orang suka membaca apa yang orang bijak pandai ingin luahkan... dan x semua orang ingin membaca apa yang seorang yang berjiwa-jiwa luahkan... tapi semua orang itu memerlukan sesuatu... iaitu info dan perkongsian..

KAU BAJET NAK KOMEN??? kalau nak komen bacalah entri orang tersebut.. bila dah baca, korang cuba huraikan dengan bukan sekadar bersetuju.. atau cuba nak mengampu...
 kalau print apa yang paper tulis lekat kat blog, baik x payah... hurai lah dari view anda... macam sesetengah blogger buat... saya suka.. macam kes ashraf yang nak tukar nama kepada alesha... lain blogger, lain huraiannya.. korang x caya.. meh aku bagi contoh.. abadi romeo punya view, imbobo punya view dan sayang kamoo punya view... ada lagi sorang.. tapi x ingat sapa.. aku komen tadi kat dia... tapi nak cari balik dah tak ingat sapa..hahahah... ok, korang baca diorang punya view.. tajuk and artikel sama tapi bila sedikit jiwa dimasukkan.. ia jadi lain... 

jadi pokok pangkalnya.. aku rasa blogger perlukan emosi juga untuk menulis bukan akal semata-mata... kalau buku2 yang serius tuh kat kedai buku banyak... 3 artikel di atas aku baca semua... and aku dapat menilai persepective dari ketiga2 individu itu... so... kita sebagai pembaca yang sepatutnya pandai la nak cerna apa yang tuan blog tu tulis... bukan tgk tajuk komen.. tak pon baca apa penutup atau pembuka kata ja... sekian bebelan aku... huhu... 

p/s ::aku menulis sekadar bingkisan hati yang aku rasakan x semua mampu berfikir seperti individu2 itu fikir... jadi emosi sangat penting untuk menghidupkan pemikiran dan penulisan mereka.. :)

4 comments:

NasZ said...

setuju sangat2..gaya penulisan setiap orang berbeza bergantung kepada pengalaman dan juga kebolehan mengawal EMOSI. Boleh tulis entry marah tapi mungkin boleh skip part-part mencarut dan so on. pendapat saya je. sori.

MOHD NASER.com

~sHy~ said...

sokong ngan idea anda...kalau semua entry tak ikut emosi baik tak payah buat blog personal kan..
anyway,luahkan emosi pon biar bertempat..kne pada tempatnya memang terbaik..orang akan dapat rasa ape yang kita rasa..
entry yang bagus..:)

PeRmAtA bIrU said...

abg nasz::: benar.. skip carut marut semua tuh... huhuhuhu:::


shy::: thanks..:)

Abang Stalker said...

akal yg sihat memainkn peranan yg penting dlm membentuk peribadi yg mulia. :)

jaga akal,jaga hati,insyaAllah..bt apa pun x terlebih emosi. :D segala perbuatan kita dpt dikawal.