Sunday, July 31, 2011

kata hati::: perjalanan balik kampung

ok, nih aku nak citer tentang kisah perjalanan balik ke Penang semalam... memang aku tak sempat update entri nih semalam sebab tak tau nape berukband wat pasal... jadi, aku pon nak cerita la hari nih... 

dalam perjalanan semalam, ayah aku yang drive, sebab aku x mau drive... hati aku terdetik bahawa ada sesuatu yang akan berlaku and aku x bleh handle benda tu, jadi aku pon past la stereng keta kat ayah aku.. memang x offer diri pon nak drive... aku nih bila suara hati berbunyi, memang aku jadi kecut perut... tapi bila ayah aku drive, aku tetap kecut perut and tak percaya, sebab aku rasa hanya aku sorang jer yang kenal kereta aku tuh... and hanya aku sorang jer tahu kondisi dia... ya lah dia sakit ke apa kekan??? aku sayang keta aku nih, walau dia dilahirkan pada usia aku 6 tahun iaitu 1993...
(keta pertama abang aku masa mula2 dia dapat baby, keta secondhand, jadi bila dia da ada keta baru di past ke ayah aku sebab kalau jual pon rugi and now jadi keta aku..) 

huhu... bila nak brek jer, aku macam terdetik suh ayah aku brek dari jarak yang jauh, sebab walau aku x drive, aku dah terasa brek macam ada problem, hari2 naik, kalau lain jer rasa mesti aku tau, sama gak masa dulu clash plat habis, aku dah bleh agak and memang aku x drive sebab suara hati aku sudah terdetik... clash plat habis betul2 di tengah bandaraya Kuala Lumpur.. adoii.. memang jammed... 

so, aku ringkaskan... Alhamdulillah da sampai Juru, jadi hati aku pon berdetik, mmm... harap2 selamat lah sampai... tiba2 ayah aku brek mengejut sebab keta depan brek mengejut aku x tau napa... terus brek macam terbuang di belah kanan, sekali, baru nak jalan balik... "kerupukkkkkkkkkkkkkk" bunyi, aku dah rasa tu bunyi brek putus... ayah aku pon bagitau brek tak makan... Ya Allah selamat masa dah berhenti baru nak jadi, ayah aku pon dengan kadar yang perlahan kurang ke 60km/j dari 130km/j... hingga lah sampai ke tol Juru... ayah aku kata kita cuba bawa pelahan2...  anak2 buah aku semua bangun.. mak aku pon alert... so kami semua mula berzikir sepanjang perjalanan... hurmm...

kuar tol juru... tiba-tiba " kedebuk" sesuatu jatuh... memang mengejutkan aku and satu keta... ayah aku pon jalan depan sikit and berhenti di tepi jalan yang dah agak selamat untuk berhenti keta... pastu dia pon jalan ke tempat yang benda jatuh tadi... and dia pon amik la bawa ke keta, rupa-rupanya seketul brek belah pemandu jatuh... sekarang memang dah x der brek belah situ... yang ada belah penumpang and brek belakang, ayah aku yang dah memang otai bab2 keta rosak nih pon kata, tak per boleh sampai nih, kita guna brek sebelah penumpang jer.. bawa pelan cukup... aku pon ikut aja la... 

paling takut masa atas jambatan, and turun bukit Balik Pulau.. sapa pernah datang tahu la mereka... jadi semuanya berserah pada Allah... Alhamdulillah kami selamat sampai ke dalam pulau pada pukul 7pm, buka puasa ditepi laut... pastu dalam kul 9 sampai ke kampungku disambut oleh nenek ku... 

sekarang aku dah agak kebal bab2 masalah keta.. sebab aku dah serasi ngan keta nih, macam2 kerosakan yang dah aku tempuhi, dari yang serius hinggalah yang sikit2... aku juga dah pandai sentuh2 bahagian enjin tuh.. sapa kata orang laki jer tau semua tu??? aku tau la...huhu..:)

p/s::::memang sangat2 bersyukur... benar suara hati itu selalu tepat.. tapi janganlah berhenti berserah pada Allah... hanya Dia lah perancang yang paling sempurna...:)

15 comments:

KuNanGKuNanG said...

alhamdulillah smuanye selamat..sy pun penah alami camni.mase drive rase xsdp ati sgt2..xlama pas2 xcdnt...huhu

ZWAN SABRI said...

OMG! sumpah memang menakutkan kalau situasi ni berlaku and kita drive kat atas jambatan.. tp lebih menakutkan kalau lalu kat balik Pulau.. memang kena hati2 kalau lalu kat balik Pulau sbb jalan dia menglingkar lingkar.. and curam.. tp syukurla semuanya selamat kann.. ;)

MySuaraBlog: Asal Usul Kaca Mata Hitam

leeya abdul said...

Syukur alhamdulillah selamat. k.leeya pun baru service kereta siang td. Jgn lupa service keta dulu bila nak balik kg musim raya nanti yek..

Salam ramadhan al-mubarak.

adan said...

perghh.. kira dah sebati la dengan kereta sendiri kan.. dah boleh agak sesuatu akan berlaku.. brek putus.. hebat woo..

Far8 budak baik said...

tu ar kn..pandai kau buli
ayah suroh dy drive kn..
tapi gitu ar..kalau dy bawa laju.
mmg kita rasa nk tekan break je kn..
takut rosak..hihihi..

Khairol Ikhwan said...

bagus la dah panadi baiki kereta, sekurang-kurangnya tahu sedikit2 pasal kereta pun dah cukup baik..

mcm saya ni langsung tak thu ape,, cuma tahu drive jer.. lau rosak (harap2 tak lah),, trus wat dono,, balik rumah cakap "mak kereta mcm ade probs, anta kedai ye" .. hehehe

tiefazatie said...

alhamdullil..semuanya selamat nie..btol2..kte pn kne amik tau nie..xleh drive je nie..tp kalu dh bese bw keta tue.mmg leh tau kan kalu ada xkena nie..

bunga said...

Alhamdulillah semua selamat..

baby said...

hyeps..
wah..sy dh smpaaii ke tmpt istana wo0..
hik3..
haa..betol3....kereta kita..kita kene amek tao !!

em...kiterrrr berseraahh..tawakal..alhamdulillah...masih slmt dn leh mnuliiss entrii lg...tahniiah yerr!!~
*_*

Yumida said...

alhamdulillah...syukur selamat...yelakan..biase nya naluri hati kita selalunya tepat..even kita cuba menafikannya...

kene anta workshop keta tu kasi adjust sket..baru rs selamat kn...

Nine said...

salam bagus dah ada pengalaman sikit baiki kereta hehe

Night Walker said...

bahaya keadaan tersbt..
alhamdullilah smua okay..

jln2x sni

ZIPPO MILLER said...

Bila hati mula bersuara..harap dipertimbangkan suara hati.....Alhamdulillah selamat sampai..cemas jap membace entri ni

Puan Kutu said...

fuh cuak gila.nasib baik takde pape..sy tau naik jer.mm tak tau pasal kereta.huhu

Gen2Merah said...

semoga selamat sampai dalam perjalanan... hati2 d jalan raya ya ..

anyway selamat berpuasa juga buat Istana Biru n famili.. moga ramadhan ini akan menambahkan amal dan ibadah kita.. selamat berpuasa.

Ikhlas ~Gen2Merah~