Sunday, July 17, 2011

harta...bila alam bersuara--->sekolah seni johor bahru...


hurm.. semalam saya pergi menonton produksi spm di panggung budaya UPSI... sangat berbaloi-baloi... gila rancak and best budak2 tuh... aku pon terkedu menonton... adoi... bestlah diorang...memang sangat hebat... 

ok mesti ada yang tanyakan??? apa produksi spm nih??? ok .. yang aku tahu la... diorang nih budak2 tingkatan 5 yang belajar di sekolah seni johor bahru... korang tau x wujudnya sekolah nih??? dia sama macam sekolah sukan.... cuma dia tumpukan kesenian... ok aku cerita kat korang... dia ada bidang seni grafik, visual... bidang tari, bidang muzik and bidang teater... jadi diorang nih belajar kat sekolah seni nih mengikut bidang2 tertentu... yang bestnya pemuzik semalam terdiri dari budak2 tingkatan 1 dan 2... adoi.. kiranya budak2 yang masuk sekolah nih memang semua berbakat... sempoi oooo.... aku tgk semalm bukan mcm budak sekolah lagi dah... tapi dah macam pro dah..... x dpt aku nak rakam.. x da la plak perakam..huhuhu...

mmm..penyanyi dia gila hebat.. tone suara gila tinggi.. adoi... kalah la artis2 Malaysia gini... pelakon2 dia plak memang nampak sempoi... aku suka...sebab watak diorang hidup... bab muzik x mau citer sebab bagi aku yg x banyak ilmu dalam muzik nih... memang best la alunan muzik mereka...

korang bayangkan... even buat produksi sebesar tuh semalam pon mereka dah mampu.. nanti masuk universiti mesti lagi sempoikan??? aku respect la dia punya ketua produksi.. yes... may be dapat bantuan guru... tapi kebanyakkan lirik lagu, gubahan lagu and skrip jalan cerita diorang yang buat... kira diorang nih memang hebat la... lagipon tarian diorang pon di kareogarfi kan oleh mereka2 sendiri gak... adoiiii.... kalau la diorang da masuk IPT nanti... gerenti batch diorang colorfull sebab diorang nih telah di asuh menjadi kreatif...

kalau ada anak2 atau adik2 korang yang kreatif and berbakat besar... dalam bidang2 seni ni... aku galakkan sangat2... hantar lah diorang kat sekolah seni ni... sebab gerenti diorang hebat sebelum ke IPT... bisa berdikari nih... budak2 nih punya prop and seni visual pon menarik dan smart gila... kalau la aku boleh nampak proses diorang punya latihan...kan best.. nak sangat aku tahu idea and konsep semua tu rancangan siapa.. kalau diorang gila best... lecturer fakulti muzik dan persembahan UPSI semua bagi sokongan padu kat diorang... siap berdiri tepuk tangan...

nape aku sanggup balik tanjung malim nih sekadar nak menonton??? sebab aku nak tau la kehebatan mereka.. dulu lecturer aku pernah cerita diorang nih hebat... dan semalam dah terbukti... rugi pula aku tak snap any pic semalam... malu dowh... aku x der kawan semalam.. sorang2 jer... kalau la diorang masuk UPSI and satu produksi ngan aku... malu la aku.. sebab diorang gila2 hebat... aku nih cuma biasa2 aja... jadi memang banyak la aku kena belajar dari diorang walau time tuh aku dah last sem... tengok bertapa hebatnya persembahan diorang semalam buat aku rasa gerun...  aku nasihatkan sangat2 kalau ank korang ada bakat seni lukis, grafik and visual... sila hantar mereka ke sekolah seni johor bahru nih... sebab??? masa depan diorang cerah di sana... kalau bidang tari, muzik and teater??? itu terserah la pada ibu bapa... yang baik kita puji.. tapi pilihan tu ada ditangan kita.... dan kita punya akal untuk menilai...k :) smile...

p/s:::: tapi aku terfikir.. peringkat spm lahirkan pemuzik, penyanyi, pelakon, even pmr pon ada.... adakah mereka ini untuk menjadi penghibur yang profesional.. dan pada masa depan bidang hiburan akan menjadi kerjaya yang tetap buat mereka... mungkin akan dihentikan semua realiti show.. sebab sekarang sudah lahir pelakon, penyanyi, pemuzik dan penari yang profesional.... hurm~~~ aku cuma terfikir... motifnya bidang nih peringkat sekolah... kalau seni visual and seni grafik ok la... tapi seni tari and teater... kalo seni muzik pon masih di terima dek akal... kalau kanak-kanak adalah untuk tumbesaran otak and pemikiran kreatif.. lagipon bagi menanam nilai2 yang baik dalam diri kanak-kanak... tapi ini peringkat spm... pertanyaan yang hanya mereka mampu menjawab... ada wakil x???? :) 

nak tau maklumat tambahan??? g tengok kat sini k... SEKOLAH SENI JOHOR BAHRU

5 comments:

ZIPPO MILLER said...

srius tak tau ade skolah cam gitu.yg tau skolah sukan jek..Tapi bagus jugak kan...bakat dapat dicungkil dan dijadikan sesuatu aset bagi diorg...senang...

cik pip said...

baru tahu ada sekolah art..

tag kamu>>

http://sepitsini.blogspot.com/2011/07/pencarian-url-paling-unik.html

ruziwati said...

Ada juga org yg nmpak keistimewaan ank2 sek seni ini...ank2 auntie brsekolah di situ..sorang yg jadi ikan, sorang lagi jd istri nelayan...anak auntie kembar, diaorg ambik seni tari...mnta2 ada pihak yg sedar kewujudan mereka...namun yg mnjadi dilema skrg apabila pihak pengajian tiggi tidak mengiktirafkan band mereka sdangkan mereka sudah smpai ke band 5....

ruziwati said...

trimakasih krana mghargai usaha ank2 sek seni jb ini...ank2 auntie trlibat hri tu..mereka kembar,kdua2nya ambil seni tari, sorang jd ikan, sorang jd istri nelayan..syg nya mereka msih dlm di lema sbb KPT msih meragui taraf band mereka..semoga mlm itu dpt mmbuka mata semua pihak...

PeRmAtA bIrU said...

auntie::: huhuhu.. diorang memang layak diberi penghargaan.. sebab persembahan diorang hebat sgt malam tu... semoga segala dilema itu akan terungkai.. serius.. saya tgk diorang punya level memang da outstanding.. huhuhu.. ikan2 and isteri2 nelayan semua comel2... :)