Friday, July 29, 2011

7 PERKARA TENTANG SEGMEN

hai, selamat membaca semua, 
kalau ada kawan-kawan yang selalu bertandang ke blog nih, maka korang tahu la yang kebelakangan nih aku suka masuk segmen, serius memang aku suka masuk segmen... aku memang sangat suka bila ada saja idea kawan2 tentang segmen yang diorang buat... sangat2 teruja...

kenapa aku suka masuk segmen???

ada 7 sebab kenapa segmen itu penting:::
  1. cara paling cepat nak buat entri... kalau korang join segmen, jangan main letak banner and cakap join la.. atau just citer sesuatu dengan 2/3 ayat... anggapla segmen juga entri korang, jadi berceritalah seperti anda sedang melahirkan satu entri peribadi...
  2. segmen selalunya dibuat oleh blogger-blogger yang berani dan rajin... jadi sebagai seorang kawan yang juga suka membaca blog-blog rakan-rakan tersebut, ini adalah penghargaan apabila kita join segmen-segmen mereka.
  3. bila kita masuk segmen automatik akan ada orang yang tertarik nak baca apa plak penulisan kita berkaitan segmen tersebut... bukankah secara tak langsung kita mendapat kawan baru?
  4. kita juga boleh mengerbangkan sayap di mana kita boleh buat blogwalking ke blog2 baru. kita bleh jumpa lagi banyak blog melalui segmen2 yang kita ikut... tak la kita cuma terjah entri kawan-kawan kita ja.
  5. kita sebenarnya belajar berkongsi pendapat melalui segmen. berkongsi pengalaman dan berkongsi kisah hidup... seringkali segmen dibuat untuk kita bercerita tentang itu dan ini, jadi segmen juga sangat membantu dalam kita mengembangkan fungsi berblogging itu sendiri
  6. adakala segmen juga membuka pintu untuk kita lebih mengenali seseorang blogger itu dengan lebih baik. 
  7. dan yang terakhir, bersegmen juga memberi kita peluang untuk menulis dan kembangkan kreativiti kita... kadang-kadang kita ingat orang yang buat segmen nih suka2 jer.. tapi kadang2 mereka punya rancangan dan pendapat tersendiri kenapa perlu mereka buat segmen tersebut.
inilah 7 sebab kenapa saya suka join segmen. benar, segmen merupakan bonus untuk saya membuat entri... kadang-kadang melalui segmen, saya boleh mendapat idea membuat entri yang lebih baik.. sebab tu saya suka sangat join segmen..:)

p/s::: kalau saya buat segmen, ada tak yang nak join?? hehheh...

9 comments:

Dalila Diela said...

SOKONG...saya suke join segmen sbb saya nie x bepe nak ada idea untuk menulis entri..so,bila join segmen nie kita tawu apa yg kita nak tulis untuk wat entri ..

aten qylah said...

setujuuu :)

Miss Nadya said...

betul tu..:)
hehe..:)

izzati jerr said...

hehehe...segmen bagus!! tlg2 sesame blogger!! :)

leeya abdul said...

:D sesuai sangat bila k.leeya dtg sini mmg tgh cerita ttg segmen. Dan yg sebenar2nya k.leeya pun tagging U cer tengok sini http://way2healthynbeauty.blogspot.com/2011/07/giveaway-duo-by-duniaku-hatisamronkin.html

Night Walker said...

tp blum dibukakan hati nk join segmen, mybe sbb sy newbie lg kot..ha3

Khairol Ikhwan said...

iye,, saya sedang dan cuba untuk follow segmen2 yang ada,,, penat la blogging ni .. xpe lah, sebab blog saya masih belum ada identiti lagi ... kalau tak bukak dashboard tu mesti la takde pengunjung untuk hari terbabit... =((,,

Give Away Pertama

anyway, sy akan cuba untuk join segmen je lah, bila dah kekeringan idea ni.

nashanadz said...

akak pun suke!!! ihihi

♥ Cik Nur Elyana ♥ said...

betul tue..Yana setuju