Wednesday, June 22, 2011

"Segmen Domo Mega : Kehidupan Duniaku".


"Nak tahu kisahnya? Dengarkanlah ceritaku ini.... aku telah dijemput untuk masuk segmen domo mega : kehidupan duniaku.  jadi aku pada mulanya sangat buntu dan tak tau nak wat entri apa untuk segmen nih.. jemputan x baik ditolak jika tiada yang menghalangkan??? so aku pon mencari la juga idea sebaik mungkin... n akhirnya aku memilih perihal sebelum dan kini di UPSI... kenapa??? sebab saja kot.. x dak niat apa2... hehhehe..meh kenal aku dengan lebih dekat k.... 

cerita aku nih bermula dari mula2 isi borang upu... ni panduan adik2 yang nak sambung belajr nanti k... ok, aku pilih semua kos yang ada kaitan ngn diploma aku.. yang mana jadi kekuatan aku la.. tapi pilihan pertama aku mestilah UPSI.. sebab senarai upsi kat pilihan 1&2 jer... harapan nak masuk UIA aku letakkanla diperingkat ke 3... seterusnya universiti2 lain akhirnya UMS... kos yang aku pilih plak.. berkisar pada kaunseling dan pendidikan awal kanak-kanak. 

aku pon isi betul2... aku hantar semua sijil guna pos laju lagi... kecuali yang ada P.O.BOX atau peti surat... ok sampai situ aja yang aku nak ceritakan tentang isi borang upu...
kemudian aku g keja macam biasa...
.............keja-keja-keja-keja-keja-keja-keja dan keja la............

kebetulan aku buat sale ngan satu publisher program kanak-kanak GROLIER... pernah dengar??? kalo nak tanya apa2 pasal program nih silakan k... ok2 balik pada topik... 
depan tapak aku wat sale tu adalah kedai buku2 dari kerajaan.. contohnya buku2 temuduga, buku2 tips2 temuduga, dan dalam buku2 tu ada la MEDSi punya buku... medsi nih temuduga bertulis sebelum layak temuduga kedua untuk kos2 pendidikan... temuduga bertulis nih sekali saja satu Malaysia... mmg aku tak dapat info apa2.. semua kena check onlinekan??? org yang jual tu pon kata.. "dik, sok ada ujian medsikan satu Malaysia..adik dapat ke???" aku pon gelabah tahap x tau nak citer...

balik malam tu terus ke CC sebab x de internet kat umah masa tu..laptop pon blom beli..hahahah..ok...g  la check.. tengok2.. ish Alhamdulillah... nama saya tersenarai la!!! hati melonjak keriangan... 
last minitkan dapat tau??? selamat check.. kalo x??? ha rugi kannn?? thanks sangat2 kat akak tu...
sok p la jawab medsi tanpa apa2 dalam kepala otak... kat UIA.. sah2 la lepas nih x p dah situ... hahah.. dapat upsi dah kot... dari situ memang yer.. perjalanan ke UPSI bergerak lancar...
soklan medsi semua macam psikologi ja... tentang diri kita... kemudian 2 bulan lepas tu dapat panggilan temuduga kedua... yang nih temuduga biasalah 3 orang pegawai yg interview aku di UITM shah alam...
dia tanya semua soklan kaunseling.. pendidikan awal kanak2 x tanya pon... x pe la.. soklan yang aku ingat adalah..." apa yang awak akan buat jika anak murid awak jatuh cinta dengan seorg guru lelaki di sekolah awak?".. jawapan aku... hehehe.. rahsia ler...

lama pastu result kuar n aku dapat UPSI seperti dijangkakan.. tapi kos pendidikan awal kanak2... x perlah.. itu la subject diploma aku... aku bahagia belajar di UPSI nih... dalam bidang yang memang aku pilih sendiri... ada orang pandang remeh bidang nih..bagi aku bidang nih sangat meluas dan menarik... aku suka sangat lakan... hurm... 
secara jelasnya sekarang aku belajar di UPSI... bidang major PENDIDIKAN AWAL KANAK-KANAK...bidang minor TEATER DALAM PENDIDIKAN...
sekian sahaja la....jangan jadi macam aku k.. alertlah semua perkara... buat pilihan terbaik k...Beginilah cerita hidupku..."
ok.. sebab menarik segmen nih.. aku tag:::

JOMLA PAKAT JOIN RAMAI2 K... HEHHE..(klik sini)
Tarikh tutup untuk segmen ini adalah mulai 1 Julai 2011

2 comments:

EiZaRaZiErYa said...

▂ ▃ ▅ ▆ 100%
─▀██▀───▀██▀─▀██──██─▀██▀▀ ▀─
──██─────██───██▄█▀───██▄█───
──██─────██───██▀█▄───██▀█───
─▄██▄▄█─▄██▄─▄██──██─▄██▄▄ ▄
menarik tertarik~ memang de bo0m~ wink3 >_<

PeRmAtA bIrU said...

hahahah.. thanks..