Tuesday, May 31, 2011

saya juga seorang wanita (part 2)


kawan2 ni sambungan part 2... tengok gambar diatas.. dapat x kawan2 menilai apa yang saya nak tulis???
ok kawan2... 
WANITA BERTUDUNG LABUH
itu yang nak saya cerita hari nih...
saya akui kawan2.. saya x berhak bercerita tentang mereka... saya tak berhak menaibkan agama dan saudara2 saya... tapi mata saya memandang kawan2.. hati saya pula x sudah2 mengutuk pemikiran saya...
saya mohon pada kawan2 yang bertudung labuh... jaga la pelakuan mu... memang saya nih x baik n kurang bagus macam kalian.. tapi sekurang2nya bila saya berjumpa lelaki saya x akan overacting... yer saya gembira sangat2 depan lelaki pujaan hati.. tapi saya tak buat2 ghairah pada kawan2.. saya x belakon belai2 kawan, peluk2 dan lentok bahu tas kawan sampai kawan saya rimas... saya x pura2 manja...pura2 baik... pura2 caring... 
bukan semua mereka nih begini... tapi kebanyakkan.. saya penat sangat tengok budak2 tudung labuh yang teruja dengan lelaki pujaan.. yang menjerit bila duduk berkumpulan.. yang suka tunjuk alim depan org tersayang... stop!!!

kawan2 saya yang bertudung labuh ramai.. tapi x ramai yang baik di mata saya.. saya suka mengelak dari berkawan dengan orang bertudung labuh... sebab... saya x tau kenapa.. tapi ada segelintir kawan atau teman2 saya yg bertudung labuh berjaya menarik minat saya.. baik sangat mereka.. part1... saya bercerita tentang mereka.. itulah imej wanita bertudung labuh seharusnya... sayang...saya x nak bagtau siapa.. sebab takut ada rasa riak pula.. biarlah jadi rahsia saya...

ada satu kisah benar:::
saya pernah belajr di satu kolej islam.. tapi saya selalu kena panggil dengan ketua jabatan sebab pakaian saya tak mengikut etika.. tak pa saya redha...perlahan2 saya berubah.. saya mencari keikhlasan..
tapi apa yang saya x suka..mungkin malu.. sewaktu ada artis nasyid datang ke kolej.. ya Allah.. melompat2 tergedik2 budak2 tudung labuh nih.. kagum sangat budak2 nasyid tu dtg... diorg ckp..tak pe la tu budak2 nasyid bukan rock... kawan2.. masyid ke apa ke..tu genre muzik atau lagu yang dibawa.. tak kira la siapa pon mereka ia tetap lelaki dan ada batsan dan adab disitu..jangan la lupa dunia dengan semua tu... kalo lagu rock tapi bentuk nasihat tak salah kawan2.. 

saya pergi ke kfc baru2 nih.. saja lepak ngn kawan+mengenyangkan perut... ada satu kumpulan budak2 tudung labuh dan para ustaz.. yang ustaz diam dan cakap dengan sopannya... tapi yang ustazah.. gelak yang sangat kuat.. lepas tu jerit..bergurau senda tanpa rasa malu... ya Allah waktu tu saya rasa malunye.. ramai org plak tu.. kami yang bertudung biasa... yang free hair.. lebih sopan dan menjaga akhlak.. apakah pemikiran orang masa tu??? 

"aik!! teruknya budak2 nih.. pakai tuudung sangat alim..tapi..."
mungkin itu apa yang org kata atau
"hurm lebih baik budak free hair tu beradab sikit.. x payah la nak bertudung labuh bagai kalo camni"

salah siapa kawan2???
apa yang saya nak luahkan.. adalah x salah kamu bertudung labuh.. tapi cari la keikhlasan di hati kamu... sapa pon kita.. macamna pon kita.. Allah yang menilai.. jiga kamu membawa etika begitu.. kamu pegang la amanah itu dengan baik.. jangan sampai orang lain, bangsa lain dan agama lain menghina kita... 

saya mohon maaf jika penulisan ini mengguris hati sesiapa.. penulisan ini mengaibkan sesiapa.. ini cuma apa yang mata saya lihat dan hati saya menjawab... kita manusia lemah.. x sempurna dan banyak kekurangan..
jangn la kerana kekurangan itu kita memandang remeh tentang akhlak dan adab yang sewajarnya...
tegurla saya jika ini salah... :)

2 comments:

Abg Yen said...

salam my luck follower...
sy sgt2 bersetuju sbb semua tu sy dh lalui...sy pn seboleh2nya tak nk elak dr berkawan ngan diorg ni sbb ape? semua awk dh nyatakan kt atas tu...kwn2 sy mostly free hair n bertudung biasa je tp akhlak terjaga takde pn nk gedik bila ade artis depan mata or nk gelak kuat2 or wat ever lah... plg wat sy tak bole nk terima diorg ni sbb sy ade sorang kwn bertudung labuh...berkawan secara tak sengaja bila kami menghadiri satu kursus yg sama n sy bertindak sbg ketua so kena la tegur2 anak buah...dr situ kenal...awl2 kenal dh bgtau...dia bgtau sy la...sorry sy tak bole pandang mata lelaki?wats!!! alim benor... nape tak bole? dosa katanya eeee mcm sy ni tak belajar agama gamaknya... ok fine tak nk pandang suda...sy pn tak hingin hahahaha... kalo pandang pn tp dgn niat yg btl takde hal pn kn...sy pn bkn gatal sgt nk goda org eeeee geli ah...hahahaha...pastu dh abis kursus jd berkwan la wpn gitu2 n dia ade la tegur2 gak...ok fine sy wat biasa je...tup tup dgr berita dia dh kawen...tahniah...tp sy tarik balik tahniuah tu bila dia kata dia kawen lari..OMG tak tau nk komen pe dh... mcm mane dia bole pk nk wat mcm tu...nilai sendiri lah...

PeRmAtA bIrU said...

thanks sebab sudi membaca... itulah.. kadang2 mata kita melihat tapi bila hati kita mula membuat penafsiran sama sekali salah apa yang mata kita pandang... hurm... adoi... may be dia takut nak pandang mata abg yen... takut tergoda mungkin...heheheh