Wednesday, April 10, 2013

malu menjadi baik atau bangga menjadi fasik

Assalamualaikum...
dah lama saya nak update tapi macam ragu-ragu n tak ada kesempatan... tapi sekarang saya dah berkelapangan... kawan2 jom baca sedikit pendapat dari saya nih... nih nak buat come back untuk blog nih... dulu ada readers... tapi saya busy n sunyi lah blog nih... ada komen pon banyak yang spam... naik meluat rasanya... so... sekarang nak buat sedikit entry yang in shaa Allah boleh bagi kebaikan buat kita semua... 

tengok tajuk... sebenarnya nih isu semasa... kat bawah saya ada huraikan apakah maksud fasik...
Fasiq/Fasik (Bahasa Arab: فاسق‎) berasal dari akar kata fasaqa-yafsiqu/yafsuqu-fisqan-fusûqan.
Secara etimologis (bahasa), dalam ungkapan Arab, fasiq maknanya adalah keluar dari sesuatu atau keluar/menyimpang dari perintah.
Secara terminologis (istilah), orang fasiq adalah orang yang menyaksikan tetapi tidak meyakini dan melaksanakan. Ia juga bermaksud melakukan maksiat, meninggalkan perintah Allah, dan menyimpang dari jalan yang benar. saya amik dari wikepedia...
so kawan-kawan, para hadirin yang membaca, pernah tak terfikir isu nih... malunya kawan2 bila buat baik... p library, serius malu nak bgtau orang... pakai tudung labuh, serius malu orang perli, p masjid sembahyang serius takut orang kata tunjuk alim... 

tapi tak pakai tudung serius bangga dengan rambut, pakai seksi, serius seronok orang tengok, p kelab malam, serius bangganya depa bercerita... masya Allah... dimana jiwa hamba kita sebagai seorang muslim...

mungkin di sebalik rasa malu orang yang nak buat baik itu ada terlintas di hati takut dikatakan riak, ujub dan bangga diri. takut dikatakan sebagai menunjuk2... Astagfirullahalazim... kalau itu yang terlintas, kita minta lah ampun dari tuhan agar niat dan hati kita betul dan ikhlas untuk Allah semata-mata... dan jadilah orang yang merasakan seronok dan bahagia menghadirkan diri dalam melakukan kebaikan dijalan Allah... Alhamdulillah sekarang nih dah banyak orang yang sedar tentang kebaikan beragama nih... tapi saya terpetik untuk berfikir, apakah perasaan mereka yang melanggar segala peraturan Allah tanpa rasa malu dan segan...

saya tak mau hurai sebab saya sendiri takut diduga dengan ujian leka ni... tapi Alhamdulillah selagi Allah membantu saya membuka mata melihat nikmat dan mensyukuri kurniaanNya... Alhamdulillah... semoga Allah selalu bagi hidayah buat kita semua... Amin~~~

tengoklah sekarang, satu perintah Allah yang dilakukan secara berleluasa adalah pakaian wanita... menutup aurat... takutnya saya kawan-kawan bila ada mulut seorang umat islam sanggup berkata, "seksi adalah hak saya"... MasyaAllah... segala kecantikan dia tu hak Allah... kenapa terlalu bangga hingga lupa pada agama... hurm... saya takut jika suatu hari nanti terlalinya saya hingga pemikiran dan percakapan saya sudah tidak seimbang dengan agama dan suruhan Allah... marilah sama-sama kita berdoa agar kita akan terus dilindungi dan di beri hidayah oleh Allah hingga ke hari pengakhiran nanti... Amin~~~.. 

seronoknya melihat orang bercouple... berpeluk da berpegang tangan, tiada batasan... saya sendiri lali dan alpa kawan-kawan... untuk diri sendiri boleh saya menghindar... boleh saya hidup single... boleh saya mengelak diri... itupun selagi Allah beri saya perlindungan dan pertunjuk ke agamaNya... pentingnya kurniaan Allah bagi setiap hamba-hambaNya... tapi saya masih lemah nak menegur kawan-kawan saya, saya masih lemah untuk mengatakan kepada kawan-kawan saya jagalah batasan kamu, saya masih lemah untuk bertindak apabila bersama kawan-kawan saya... kerana saya takut mereka kecil hati... sedangkan saya telah bersubahat dengan perkara yang Allah murkai... Ya Allah ampunkan lah segala dosa-dosa ku... sesuangguhnya akulah hamba Mu yang lemah ya Allah... ampunkanlah aku Ya Allah ... Amin~~~

kawan-kawan jom kita berusaha menjadi baik... tinggalkan keburukan dan kejahatan... insyaAllah kita bahagia di dunia dan akhirat... pasti mendapat rahmat... :)

1 comment:

cik kaki ketawe said...

Nauzubillah...moga Allah sentiasa beri hidayah pada kita agar kita sentiasa berada di jalan yg lurus...