Tuesday, January 10, 2012

Sains Awal Kanak-Kanak...

Assalammualaikum...

ya mentang2 da habis exam... aku telah mencari port yang baik di library... aku nak download movie... huhuhu... pastu amik kesempatan untuk update blog... maklumlah aku di bawah wifi punya rotter... gila laju habaq mai... hahahhah.... sanggupkan... serius terus x jadi nak p jenguk2 buku... heheheheh... 

berbalik pada cerita tentang sains awal kanak-kanak...pendidikan awal kanak-kanak sekarang dah lebih advance berbanding dulu... mana taknya... dulu eksperimen tauge aku buat darjah 5... sekarang 5 tahun dah boleh didedahkan... cuma cara penyampaian lebih general dan diperingkat kefahaman kanak-kanak...
tapi sebagai seorang guru, aku perlu lah lebih mengetahui... sebab nanti bila kanak-kanak bijak bertanya aku boleh jawab.. dan kalau kanak-kanak pasif diam aku boleh bagi galakan... 

proses pembelajaran sains kanak-kanak memang best... sebenarnya kanak-kanak itu memang sainstis... mereka belajar di dunia dengan cara meneroka dan membuat eksperimen... sejak baby.. malah dari dalam perut lagi... apabila mereka respon pada gerakan atau suara ibu dengan menendang.. itu proses pembelajaran yang sedang mereka lakukan... jika kanak-kanak 6 bulan suka jatuhkan botol susunya... itu juga pembelajaran... dia sedang membuat eksperimen kesan dari jatuhan botol susu dan bunyi... sebab itu zaman sekarang ibu bapa harus mempunyai ilmu tentang pembesaran anak-anak... supaya anda boleh menjadi ibu bapa terbaik untuk generasi Y ini...

hurm... secara terus terang... saya rasa seronok sangat belajar sains awal kanak-kanak.... kenapa??? sebab saya belajar mengenali dunia kanak-kanak secara lebih semulajadi... kenapa kadang2 bila kertas berbunyi bayi ketawa??? kenapa kalau jumpa kertas, dia nak gigit atau koyak... 
sebabnya... hanya satu... kanak-kanak itu sedang meneroka... dia sedang belajar... hurm... bestkan dapat melihat anak kecil dengan gelagatnya yang comel...

nasihat saya... jadilah ibu bapa yang mampu masuk kedunia anak-anak anda... sebab dengan cara itu anda akan terasa lebih bahagia... hurm.... 

ini video proses ekperimen saya dan kawan-kawan buat semasa kami di sebuah tadika di Semenyih...
eksperimen deria rasa dan bayang2... banyak yang kami telah pelajari...:)

video 

6 comments:

Gen2Merah said...

wahh, memang menyeronokkan.. saya setuju dengan pendapat Istana Biru.. jadilah ibu bapa yang mampu masuk kedunia anak-anak anda... sebab dengan cara itu anda akan terasa lebih bahagia

YAYA AZURA said...

Suka akak tengok video tu...
Betul...pengalaman berharga akan selalu dikenang....

3no gr33ny said...

hamba juga belajar tentang ni =)

::♥~naiemah_ramli~♥:: said...

oo..baru sy terfikir..hee..btol kn..emm..trima kasih atas info :)

QueeN TerataI said...

tgk anak2 membesar mmg satu proses yang menyeronokkan.. dan setiap apa yg kita lakukan anak2 akan memerhati dan akan turut melakukan.. itu juga satu pembelajaran oleh itu bubapa walau anak2 masih kecil jgnlah bergaduh, bermanja2 di depan anak.. sbb mereka belajar dan memerhati.. bila melayan anak2 kdg2 kita perlu menjadi seperti mereka baru kita tahu apa keinginan mereka...

Cik Sara said...

Betul tu.. kanak-kanak sekarang sangat cepat meng"explore" mende baru dalam hidup diorang.. so cute all the little kids..