Tuesday, November 15, 2011

kalau aku salah minta maaf...

assalammualaikum

SAYA MOHON MAAF... ENTRI NIH SEKADAR MELUAH RASA SAKIT DI HATI SAJA.. DAN CUBA MENENANGKAN HATI SENDIRI....

pada pertemuan pertama secara jujur saya kenal mereka... saya senyum sapa dan berbual sebagai manusia yang lainnya... hari berterusan... saya masih menjadi orang yang sama... saya ckap jujur saya bukan orang yang senang terpengaruh dengan ajakan atau permintaan atau istilah paling mudah menjadi 'satu geng'... atau contoh paling tepat...'u jump, i jump'... never!!! and should be not!!!

dan dalam keadaan begitu, mereka ini cuba berbaik dengan saya, mengajak saya itu dan ini.. ajak menjadi satu group itu dan ini, kerana hati saya tidak selesa dengan keadaan itu, saya cuba mengelak, dan mengelak... saya hanya selamba bergurau tetapi kadang2 gurauan saya itu sekadar pelepas agar saya dapat menjaga hati mereka... sebab saya x nak mereka rasa saya mengelak dari menjadi sebahagian dari mereka... 

makin lama, makin saya didekati... dan pada waktu itu keselesaan pon makin kurang...kepercayaan saya mereka orang yang baik.. itu betul... saya percaya setiap manusia yang tercipta di muka bumi itu baik.. cuma adakala situasi dan cara itu salah... saya mengambil sebagai kekurangan individu.. yang memang saya juga terdapat perkara itu... saya juga manusia biasa yang banyak kelemahannya...

namun dalam saya cuba memahami mereka membuat saya lebih keliru... orang kata riak wajah boleh menjelaskan kita jujur atau tidak... serius.. kalau kau x ikhlas nak buat baik.. jangan buat baik.. kalau kau tak ikhlas nak senyum ..jangan senyum... sebab saya x suka sikap korang yang lebih kurang pelakon klise nombor satu tu... haish!!! benci ngat la!!! 

saya terus bersabar mengikut rentak mereka... dan kesabaran tu x lama... semakin hari makin menyampah dengan lakonan aku sendiri.... ya lah.. aku berlakon ok dengan cara diorang.. sedangkan dah jelas diorang memang x puas hati n terasa hati dengan aku... hoho... lantak korang... jangan ingat dalam dunia nih korang tu bleh control hidup orang lain... cuma lembu jer pakai tali.. so tarik la lembu di padang yang luas... opssssss... aku tersasul.. haiwan2 ternakan lain juga pakai tali... kan??? jadi lah penternak moden... insyaAllah korang akan berjaya...:)

aku  bukan nak marah sebab kawalan korang, tapi aku tak suka dengan adengan korang yang kadang2 macam berlagak... yang kadang2 macam korang adalah group yang paling bagus.. so sila berada dalam kumpulan korang... korang group yang paling hebat.. so jangan ganggu ahli kumpulan korang.. dan sila la buat muka sama macam musuh angry bird... haish..."oink3..." 

aku manusia biasa.. aku x hebat... aku tak bijak... aku juga tak punya apa2 kelebihan melainkan semua pinjaman Allah... jadi aku tak punya apa2 kalau Allah tak kurniakan pada aku.. jadi aku sangat2 bersyukur pada Allah... untuk itu, aku telah sedaya upaya berkongsi segala keupayaan aku, segala kurniaan itu dengan orang lain.. aku mengambil segala risiko untuk berada dalam kumpulan orang yang aku x kenal... aku cuba rapat dengan sesiapa sahaja.. dan berasa senang untuk membantu sesiapa sahaja.. selagi Allah kurniakan aku segala kurniaanNya... insyaAllah aku ingin berkongsi... aku ingin sangat2... dan bila apa yang aku buat itu dijadikan satu yang pelik bagi sesetengah org, silakan, sebab aku yakin... hari nih aku memiliki kurniaan ini... esok, lusa, atau sekarang... Allah boleh mengambil semua itu semula.. even nyawa aku pon milikNya.... aku sedar dan aku tahu semua itu.. jangan pandang aku tanpa melihat agama aku...

korang pandang aku macam apa pon aku terima... sebab itu pendapat korang... kalau dah betul aku yang menyakitkan hati n benak korang tu pon aku terima.. sebab itu mungkin aku telah lakukan... dan aku minta maaf... dan korang nak tahu??? membenci... kemudian berkenalan dan berbaik... lebih baik dari.. berkenalan, kenal, rapat kemudian menyakitkan hati dan terus membenci... itu tak baik... dan akibatnya sngat buruk...

aku bukan nak bermusuh, tapi kalau aku baik pon belum tentu aku bleh yakin dengan korang... tahap untuk berbaik??? 50%... tapi menjadi seperti biasa 20%... dan aku telah dimaklumkan... korang sangat membenci aku dan x puas hatikan??? kalau bandingkan benda2 yang menanah di hati aku, lebih parah dihati engkau2 kan??? ok... aku minta maaf... 
(kalau aku jadi korang, aku akan baca artikel di blog orang yang tiba2 block aku dari facebook dari tanya kat kawan baik orang tu kenapa...hahahha lawak sangat.. sebab korang sangat2 tak tahu kenapa...)

AKU MINTA MAAF....

kepada bloggers... maafkan aku... ini entri luahan perasaan aku sahaja.. nasihat yang membina sangat dialu2alukan... tapi kalau sesuatu yang nak blame sana sini jangan lah..
SAYA AKAN BERCUTI BEBERAPA KETIKA... SEHINGGA SEGALA KEKUSUTAN MENJADI REDA... 
SALAM SAYANG BUAT SEMUA...:)

14 comments:

3no gr33ny said...

pada usia sebegini masih ada yang sebegitu...hamba pernah juga zaman sekolah..hanya sabar rawatan itu

~CAHAYA~ said...

sbr la, wt je ape yg baik utk diri awk...
setiap yg berlaku ada hikmahnya...
amek positif n senyum selalu...:)

emy|farid said...

at d end, kita tak perlukan semua kawan, hanya kita shj

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

ada kawan yg hanya blh jadi kwn....bukan sahabat.kdg2 semuanya buat kita terluka tapi hikmahnya kita lebih mengenali orang lain....bermcm2 perangai org...kuatkn semangat n tabahkn hati.insyaallh ada penyelesaiannya.

Gen2Merah said...

takpe, buat yg terbaik utk diri sendiri ye.. biarlah org nak kata apa.. janji kita puas hati dengan cara kita

Dylla Abas said...

orang yg suka berkumpulan ni memang selalunya ada di zaman belajar.jgn kata kat tempat belajar,kat tempat kerja pun aktiviti b'kumpulan ni masih wujud.cuma kita perlu pandai menyesuaikan diri dengan diorang.ambil jalan mudah,berbaik dengan semua.jadi kes kecil hati atau tak puas hati dapat dielakkan.insyaAllah :)

manusia memang tak dapat lari dari perasaan benci kan puteri.mungkin susah nak elakkan.tapi kita boleh cuba dengan cara melapangkan dada menerima sikap mereka itu sebagai human nature.no body perfect.all de best ye! tak mau sedih2..senyum sokmo deh (",)

Kancil 8349 said...

jika ia terbaik untuk diri kamu dan orang lain...percaya pada prinsip tersebut...namun ndak salah kita meminta maaf...apapun kena bersedia selalu

dina darwina said...

dina fhm situasi tu kak..perlukan masa utk melupakan dn kdg2 hipokrit utk jg hati org lain wlpn diri sndiri terseksa n_n

PeRmAtA bIrU said...

thanks untuk nasihat ini kawan2..:)saya sangat2 menghargai anda..:)

Selendang Merah said...

sabar yew...mesti ada hikmah setiap yg belaku..

Zul Fattah said...

erm .. aku pham perasaan ko.. perempuan memang suka buat2 group ni..
kat tempat aku la.. budak course aku sendiri pun ada group macam ni, berlagak diva dan tak mahu kawan dgan yg lain.. kalau macam tu aku tak kisah sangat tapi, diaorg ni jenis yg mengumpat, lpas tu gaduh dgan popuan lain.. aku sbagai lelaki malu r dgan sikap budak klas aku ni..

Muhammad Burn said...

drpd penggunaan sy, dah bertukar aku. hehe

BulatMata said...

take rest.. hidup ada pasang naik surut nya..

Abg Stalker said...

xpe..luahkn je.ini blog awk,so awk bole taip apa pun yg awk ske. :)tenangkn diri k.