Saturday, September 24, 2011

aku yang baru

sebenarnya aku pon tak tahu kenapa sangat malas aku nak update blog... tapi aku suka baca blog org... heheh.. tak ramai yg aktif buat segmen sekarang.. dan paling tepat x ramai yang dah kerap update n online macam 4 bulan yang lepas... busy mungkin dengan aktiviti harian... begitu juga aku... esement dah banyak sebenarnya.. cuma masih malas nak buat...

assalammualaikum...

saya membicarakan tentang perubahan diri ini kebelakangan  nih... perubahan diri yang kian ketara di mata... mungkin ke faktor usia... atau mungkin juga faktor lain... entah la... 

apa yang saya pasti... hari ke hari saya makin merasakan ada kelainan pada cara pemikiran dan kelakuan saya... secara jujur saya menyatakan yang saya dah kurang sikap2 yang pernah sinonim dengan saya dulu... apa???

pertama::: saya memang kuat bercakap.. hari2 ada saja yang nak saya cakap.. bila berbual saya lah paling banyak bercerita... tapi, sekarang saya lebih suka mendengar... makin hari saya rasa macam bercakap bukan lagi sesuatu yang wajib... tapi saya masih cuba nak pretend yang saya masih seperti dulu... tapi jadinya makin lain n kekok...

kedua::: saya sangat suka buat lawak n ketawa... yes saya masih suka ketawa.. tapi ketawa yang kadang2 buat2 jer.. saya rasa lebih cool kalau suasana yang cool n diam...

ketiga:::: saya dah kurang nafsu kepada internet... sebab tu jarang nak update blog... tambah2 kalau internet slow, lagi saya wat derk jer... hurm.... saya lebih suka layan feeling sorang2 atas katil... 

keempat:::: saya cepat sangat nak marah n tersinggung... sebab, saya jadi rimas tengok sepah sana sini... kadang2 katil saya bersepah pon saya naik angin... naik angin kat diri sendiri.. jadi runsing bila tengok semak sana sini... rasa nak semua dalam keadaan teratur... kadang2 nak tutup mata tak mau tengok, saya akan mengelak dari berfikir perkara berkenaan... tapi resultnya saya akan stress... haish!!!

yang terakhir::: saya cepat menyampah tengok orang lain terhegeh2... mungkin saya juga akan menyampah tengok diri saya terhegeh2... sebab tu saya nak cool jer... kataorang, kalau kita tak suka tengok kelakuan orang, maknanya kita tak suka kelakuan itu, so kita kenalah behave dan jangan buat apa yang kita tak suka orang buat..kan???

saya semakin tak sombong.. sebab saya selalu kata pada diri saya, " saya tak sehebat orang tu" ... tapi saya sedih la... sebab orang tu yang akan sombong... bila saya tengok matrik kad, junior rupanya... baru tahun pertama... adoi... nasihat saya pada junior tahun pertama ...

jangan la sombong walau korang cantik n bijak... sebab semua tu tak kekal pon... jangan pandang korang sangat hebat, sebab hebat hanya sifat Allah... dan ingatlah... korang baru mengharungi semester yang belum tahu gpa/cgpa korang... so jangan lah nak tunjuk yang korang superb sangat... jangan kedekut nak senyum.. sebab bleh dapat pahala free... jangan lah pandang org macam org tu tak pakai baju.. sebab korang mungkin akan di cop sebagai kerek... 

ni cuma nasihat aku ja... kalau korang nak tak peduli pon x pa.. tapi manusia hidup dengan budi bahasa dan akhlaknya.. apa yang terpamer diluar, itulah yang terhimpun didalam kan???
sekian..:)

 

13 comments:

Selendang Merah said...

kadang2 perubahan yang belaku pada diri kita nie byk kebaikannya..sebab dari situ lah dapat menilai kematangan kita.

Lelaki Ini said...

betul2!
jgn menyombong..
setinggi mana kau duduk pun!

Si BuDaK KaChAk said...

manusia boleh berubah...
xsalah kalau kite brubah utk kbaikan...

p/s: sambung blogwalking smlm...:)

Puan Kutu said...

apakah ini perubahan ke arah kematangan?hehe

QueeN TerataI said...

hehehehe... sgt dipikirkan sgt dik.. bila terlalu pk mmg bole jd stress.. lg2 bg org yg sdg belajar... junior tu biasalah.. mula2 dia mmg mcm tu sbb culture shock dpt masuk U... :)

yusuflaili said...

Salam;
Biasalah kadang2 kita memerlukan waktu yang agak lama untuk mengenali perubahan pada diri kita.atau mungkin disebabkan faktor cuaca,keadaan sekeliling dan tekanan kerja..tapi jgn risau perasaan sebergini tak lama....

Syahirah Suhaili said...

blog memang smakin sunyi je sejak raya..ntah nape..hokhok..nape dgn cik permata biru? maybe sebab byk sgt yang nak d fikir kot..takpe la maybe smentara je...chill keyh :D

3no gr33ny said...

hamba juga makin mula mahu berubah
tapi hamba faham akan kesusahannya itu...

GaRy™ said...

sama la~.. aq pun dah kurang nafsu kat internet~... T^T

Zul Fattah said...

sama la tuan puteri oii.. aku pun skali satu hari je.. busy sangat..

yayath said...

kenapa ni nilam??chill dear:)hehe

btw...happy study ye^^

Ummi_R❀salici❀us said...

takpa kalau kita sedar dan boleh cuba baiki mana kurangnya...

budi bahasa budaya kita :D

PeRmAtA bIrU said...

huhu.. apakah masalah diri ini??? hahah.. x la rasanya mungkin kot kata2 puan kutu... perubahan untuk matang..hehhehe..thanks semua kerana concern n bagi semangt...:)