Tuesday, August 23, 2011

best tak jadi cikgu tadika???

Assalammualaikum

aku nak bercerita sikit kat korang tentang pengalaman yang pernah aku lalui... pengalaman sebagai guru tadika... best tak??? aku cerita perkara betul tau...

sangat best... dan sangat seronok... tahu x nape??? sebab budak2 tu comel, lawa dan paling best bijak... waktu tu terasa sayang sangat2 kat budak2 tu.. ntah la kenapa... rasa sayang yang tak dapat aku jelaskan... macam nak ambil wat anak angkat ja... rezeki pon murah.. dan aku tak pernah rasa rugi nak beli hadiah, mainan dan apa saja untuk anak murid aku... 
pernah aku beli diorang satu sekolah tu dalam 60 orang set alat tulis.. kat MYDIN bukan mahal pon... beli plastesin la.. hahaah.. seronok bila tengok diorang seronok.. 

masa mula2 mengajar diorang panggil aku teacher sue... masa tu kat Avenue Park Ampang... budak2 korea ramai... sebab tu bagi teacher sue jer.. kalau tak..berbelit lidah dak2 tu... kemudian aku habis IT(praktikal)... wat part time... bila cukup bape hari ntah.. aku pon dah x keja situ...

 lepas tu aku cari kerja tadika orang melayu plak..hahahah.. aku kerja kat AU2 keramat.. tadika tunas ilmu.. bagus tadika nih.. ajar budak2 hadis, hafal yassin n ayat2 Al quran mudah... masa kat sini memang best ngajar budak2 tu... ntah la nape aku bodoh sangat  g letak jawatan... masa tu remaja lagi..pantang salah sikit nak melenting.. diri sendiri yang rugi...

 lepastu aku kerja kat gombak, tapi tadika tu x bagus.. aproach dia memang aku tak suka... jadi aku berhenti..

 kerja plak kat puncak alam.. tadika nih pon tak bagus.. cara pembelajaran bagus, tapi boss dia kedekut nak mampus.. ada ke bila aku balik awal kata berkira kerja.. gaji bagi RM450 jer... aku nih ada kelayakan tau.. bayar ptptn pon x cukup.. janji gaji tu sampai kul 1 ja... sekali suh aku keja sampai kul 6.. memang angin la aku... last2 aku berhenti n dapat UPSI.. rezeki aku... huhu.. 

satu perkara yang buat aku best sangat jadi cikgu tadika bila ada parents datang bagitau betapa pandainya anak dia.. sebelum nih tak pandai mengeja, sekarang dah boleh baca, lancar plak tu.. betapa puas nya hati aku... seronok jadi cikgu tadika nih.. sebab anak2 kecil itu sering menjadi penghibur hati..biarlah pihak atas buat perangai.. bila jumpa kanak2 tu jadi sejuk hati.. hurm.. :) hargailah guru tadika anda...

11 comments:

SoLy SoLicious said...

waahh...mesti bangga gila kan bila parents dtg bgtau mcm tu..terasa pengorbanan ajar budak tu xlah sia2...

CikGu Ma said...

cikgu pernah jd cikgu ganti kat tadika...x boleh jd cikgu tadika, x da seni mengorat budak2 kecik..hehe...lebih selesa ngajar budak besar...tapi x mengajar skolah menengah..still kena ajar budak kecik jugak (",)

visitme@FaTiN cOrNeR said...

teringin nk jd ckgu..hehe..

zawani said...

best entry ni...em waktu mula2 cuti hr tu ad apply jd cikgu tadika..tp dia rejected pulak sebab dia nak permanent..sedih2X

-syira- said...

dengan diorang nk marah pon xjadii..:)

3no gr33ny said...

profesion kegururan tersangatlah banyak faedahnya..jika tidak..manakan hamba memilih laluan ini =)

Zul Fattah said...

saya pun minat jugak nk jadi cikgu..tapi saya ingat nk jadi lecturer je.. lpas abis master sambung mngajar di u terus.. haha..

saya tag awak disini..
http://zulfattah.blogspot.com/2011/08/contest-seo-aku-anak-malaysia-merdeka.html

dylla abas said...

adk ipar sy yg skrg jd guru tadika pun ckp best.layan kerenah budak2 ni boleh release tension :)

Marina said...

sonokkan tengok gelagat budak2...

Anonymous said...

-fieza-
nk tya awk dlo ngajar dekat puncak alam kat fasa o area mana? sbb saya teringin jgk nk jadi cikgu tadika nk apply kat p.alam.. hikhik...

Bunga Manis said...

best mengajar. bdk2 ni bg kita happy je. tp sakit ati bila dpt bos talam dua muka.